“La tecnologia hi és, cal que apliquem imaginació i intel·ligència per crear impacte social”

6 juliol 2017

Temps de lectura 2 minuts

“B-Inspired és un programa a on treballarem el triangle màgic que formen la tecnologia disruptiva, l’emprenedoria i l’impacte social per a transformar a la societat”, ha explicat el director de la Fundació Ship2B, Xavier Pont (@xavierpont72), a l’obertura de l’acte.

A continuació, Pont a donat la paraula a Alfons Cornella (@acornella‏)  fundador d’Infonomia i de Co-Society i un referent en innovació tecnològica que, al llarg de la seva carrera, ha implementat projectes d’innovació a empreses, organitzacions i administracions públiques, i ha publicat 18 llibres i més de 1.000 articles, .

Per Cornella, l’evolució de la tecnologia “és imparable i cal utilitzar-la amb imaginació i intel·ligència per propiciar impactes socials”. Cornella ha presentat 45 innovacions tecnològiques que utilitzen aplicacions mòbils, realitat virtual o la internet de les coses per crear millores en l’àmbit de la salut, l’envelliment, i l’educació i la millora de l’ocupabilitat.   

A l’àmbit de la salut s’han presentat innovacions per a facilitar el diagnòstic, DxTer, a través d’algoritmes predictius el metge obté les preguntes a fer al pacient a partir de les prediccions de l’algoritme amb les dades del pacient recollides al sistema; o per reduir el temps que els metges perden en la redacció i preparació de documentació. Augmedix és una solució que utilitza Google Glass per gravar tot allò que es diu durant la visita mèdica i incloure la informació de manera automàtica a la documentació necessària.

Cornella ha explicat també la utilitat dels drons en països en desenvolupament per a finalitats mèdiques i poder accedir i proveir medicaments a zones remotes. És el cas de Flyzipline, una iniciativa nascuda a Rwanda que utilitza els drons com a distribuïdors de materials mèdics cada dia de l’any i amb una autonomia de vol de 75 quilòmetres. Diàriament es poden realitzar fins a 500 enviaments amb aquests drons a zones rurals o de difícil accés al país. Per això, segons Cornella, “cal donar un cop d’ull a les iniciatives que es desenvolupen a aquests països i prendre’n nota”.

Pel que fa a l’envelliment, Cornella ha presentat alguna solució per al foment de l’envelliment actiu i per reduir l’aïllament i la soledat de la gent gran. Un exemple ha estat Rendever, una solució de realitat virtual que permet a través de la realitat virtual es pot estimular la memòria de la gent gran, viatjar i visitar ciutats de manera virtual amb l’objectiu que les persones grans tornin a connectar i “tornin a tenir aquella llum i ganes de viure”, comenta Cornella.

Finalment, a l’àmbit de l’educació i de la millora de l’ocupabilitat s’han presentat una sèrie de solucions per a facilitar l’accés a la formació gràcies a la realitat augmentada amb LKDF Interact que permet a formació en mecànica a estudiants en poblacions remotes d’Etiòpia. Altres solucions estan enfocades a millorar les habilitats comunicatives en el marc laboral, com la preparació per una entrevista de feina a través de la realitat virtual amb Virtual Speech, que trasllada a l’usuari viure diferents simulacions d’una entrevista de feina.

B-Inspired, és un programa que la Fundació Ship2B impulsa juntament amb Acció i Mazda amb l’objectiu de fomentar la utilització de tecnologies exponencials per a generar impacte social.