Les claus dels CRM: què són, perquè en vols un, i quin estriar

20 novembre 2017

Temps de lectura 3 minuts

Es podria definir un CRM (Customer Relationship Management) com una base de dades que facilita la gestió dels nostres clients, amb l’objectiu d’assegurar-ne la permanència i proporcionar dades que permetin millorar la seva experiència i la nostra efectivitat. La veritat, però, és que tot i que aquestes són les característiques principals d’un CRM, també pot incloure moltes altres funcionalitats, que busquen satisfer necessitats específiques de cada sector. En l’àmbit social, els CRM proporcionen, per exemple, eines per retenir i atraure clients, gestionar donants i donacions, organitzar esdeveniments, llançar campanyes de màrqueting i dinamitzar les xarxes socials. Aquestes eines, usades amb eficiència, faran que la teva entitat destaqui sobre les altres.

Com escollir el CRM adequat per la teva entitat

A l’hora d’escollir el CRM que més escau a la nostra organització hem de tenir en compte, en primer lloc, quin és el pressupost que se li pot destinar, i en segon lloc, quines funcions esperem que cobreixi, a més de les bàsiques. A més, abans de comprometre’s amb un CRM també cal analitzar la situació actual de l’entitat: els coneixements tècnics dels treballadors, per determinar la complexitat del CRM, i si el motiu pel qual es vol implantar un nou CRM és perquè no se’n té cap o perquè l’actual no dóna resultats, i en aquest cas, analitzar per què, ja que podria ser que el problema és d’organització i no tecnològic. David Eder, membre de l’Institute of Fundraising, destaca la importància de compartir tota la informació d’una organització entre tots els departaments que la componen. «Abans d’invertir temps i diners [en un CRM], assegura’t que la base de dades és el recurs central d’informació de la teva empresa».

Per la seva banda, Azadi Sheridan, fundador de Productle i consultor tecnològic per ONG, aconsella que, abans d’escollir un CRM per la nostra organització, analitzem les necessitats dels nostres clients des del seu punt de vista: com podem facilitar l’experiència dels donants, dels recipients o dels voluntaris? No està de més preguntar-los-hi directament. I tot i que l’objectiu organitzatiu és que el teu CRM doni suport a tota l’organització (des del proveïment de serveis, al finançament, passant per la gestió de voluntaris), també hem de valorar la mida de la nostra entitat. Aquelles més petites poden evitar els costos d’un CRM més sofisticat, i començar amb un sistema que creixi a mesura que ho fan elles.

Els millors CRM per organitzacions sense ànim de lucre i entitats socials

Zoho: Potser el CRM més popular del sector, en part perquè és econòmic i eficient, en part perquè és integrable amb tot tipus de dispositiu i connecta els usuaris amb els seus comptes a les xarxes socials, entre altres possibilitats.

CiviCRM: Basat a la xarxa i de codi obert, aquest CRM es va dissenyar especialment per entitats socials. Demana una mica de coneixement tècnic per part dels usuaris de l’organització, però és molt adaptable. Entre altres funcions, permet crear i gestionar campanyes online.

Salesforce for Nonprofits: Salesforce és el CRM més utilitzat a escala global, i aquesta és la versió dirigida específicament a ONGs: més fàcil d’usar i més econòmica que la comercial. Se centra en la col·laboració entre departaments de l’empresa, les xarxes socials, i la tecnologia mòbil.

Insightly: Un dels CRM més populars entre entitats petites, no només perquè funciona de forma totalment gratuïta, sinó perquè a més de les funcions bàsiques de tot CRM per una ONG, també té un sistema d’enviament de correus electrònics integrat.

ThankQ: La seva interfície és fàcil d’utilitzar, i a més compta amb moltes possibilitats. Permet tant emmagatzemar com editar dades i documents online, proporciona analítiques i permet organitzar esdeveniments.


Fonts:

https://www.theguardian.com/voluntary-sector-network/2013/sep/05/charity-databases-choose-right

https://fundraising.co.uk/2017/01/16/top-10-crms-charities-nonprofits/#.WgMwplvWzIU

https://www.civilsociety.co.uk/voices/getting-to-know-you–crm-for-the-charity-sector.html

https://www.expertmarket.co.uk/crm-systems/crm-systems-for-non-profits