L’ONU guardona amb el premi d’Inclusió i Empoderament a l’aplicació espanyola Mouse4all

9 gener 2018

Temps de lectura 2 minuts

Els premis World Social Awards (WSA), organitzats per l’ONU cada any per celebrar i donar a conèixer les millors aplicacions tecnològiques amb objectius socials, ha premiat l’espanyola Mouse4all com la millor app en la categoria d’Inclusió i Empoderament. La competició comptava aquest any amb la participació de 178 països, i més de 400 aplicacions s’havien presentat com a candidates.

Mouse4all, el cas d’èxit

José Ángel Jiménez, cofundador de Mouse4all amb Javier Montaner, va explicar el repte al qual s’enfrontaven quan van dissenyar l’aplicació: «ens vam adonar que la revolució digital havia deixat de banda a milions de persones que no poden utilitzar una pantalla tàctil per culpa d’una discapacitat física severa, com ara paràlisi cerebral, una lesió medul·lar, esclerosi múltiple, malalties neuromuscular o l’ELA». Tanmateix, l’objectiu no era només facilitar a aquestes persones accés a apps mòbils, sinó el fet de potenciar la seva privacitat i autonomia.

Mouse4all és un sistema compatible amb qualsevol dispositiu d’Android, i consisteix en una caixa de connexions i una app que pot descarregar-se a Google Play. La caixa permet que s’hi connectin polsadors, palanques, joysticks o altres dispositius d’accessibilitat (els quals els usuaris ja utilitzen amb l’ordinador de sobretaula), que en combinació amb l’aplicació mòbil els permeten utilitzar pantalles tàctils, com ara les dels mòbils o tauletes, sense l’ús de les mans. Des del seu primer disseny, els creadors del projecte han provat i modificat el producte durant més d’un any, gràcies a la col·laboració d’usuaris i professionals del sector. Al seu web comparteixen les històries d’aquests primers usuaris, com ara la d’en Rafa, un alumne del Centro Dato que té paràlisi cerebral i que utilitza l’aplicació amb un polsador de barbeta: «Mouse4all m’ha suposat sentir la llibertat d’expressar els meus pensaments en total privacitat i participar a les xarxes socials».

A més del WSA per Inclusió social i Empoderament, Mouse4all també va ser premiada amb el premi Vodafone Innovació 2016 en la categoria d’Accessibilitat TIC física, i fou finalista en la Competició Europea d’Innovació Social EUSIC 2017.

 

Innovació digital amb impacte social

Les 40 aplicacions guanyadores presentaran la seva iniciativa i rebran oficialment els premis durant la celebració de la pròxima Cimera Mundial de les Nacions Unides per la Societat de la Informació, que tindrà lloc el març vinent a Viena. Altres de les aplicacions premiades en la mateixa categoria que Mouse4all són Laboratoria, creada a Xile, que busca formar en programació dones a l’atur, volent millorar alhora la situació laboral d’aquestes persones i la participació de les dones al món tecnològic, o Be My Eyes, una aplicació danesa que posa en contacte persones cegues amb voluntaris a través de vídeo, amb l’objectiu «prestar-los» la vista quan aquests ho necessiten.


Fonts:

http://ecodiario.eleconomista.es/sociedad/noticias/8730224/11/17/Discapacidad-la-empresa-espanola-mouse4all-ganadora-de-los-premios-de-la-cumbre-mundial-de-la-onu.html

https://cincodias.elpais.com/cincodias/2017/11/10/emprendedores/1510301104_697787.html

http://noticiaspositivas.org/espana/innovacion-digital-premios-cumbre-mundial-onu/

https://www.worldsummitawards.org/winner/mouse4all/

http://mouse4all.com/wp-content/uploads/2017/11/NP-Mouse4all-ganadora-WSA-2017-11-07.pdf