Xerrades, experiències i debats d’innovació digital a l’Espai m4social del VIè Congrés del Tercer Sector Social

26 novembre 2018

Temps de lectura 4 minuts

Els passats 20-22 de Novembre de 2018, al recinte Firal de la Farga de l’Hospitalet, va tenir lloc el VIè Congrés del Tercer Sector Social, en el que han participat fins a 700 persones i hi hagut una alta presència institucional. Sota el lema “Desigualtats socials, solucions locals”, l’objectiu del VIè Congrés era fer visible la tasca de les entitats socials, la rellevància de la interacció entre elles i les administracions locals i la importància d’enfortir aquesta feina diària per aconseguir una societat més justa.

La inauguració institucional es va celebrar al Disseny Hub de Barcelona . La  presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, va reivindicar davant les màximes autoritats el sector social com a aliat imprescindible i estratègic a l’hora de coproduir i codesenvolupar polítiques socials urbanes. La inauguració va venir a càrrec del president Generalitat de Catalunya, Quim Torra; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marin; i la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó. 

Experiències innovadores i Showroom

Una de les principals novetats del VIè Congrés ha estat l’Espai m4Social, en el que han tingut lloc xerrades especialitzades sobre diferents projectes d’innovació tecnològica, una selecció del Showroom d’apps socials i una mostra d’experiències. Així, tothom que s’hi ha apropat ha pogut viure l’experiència de ser voluntari a través de les ulleres de realitat virtual del programa SOM 360 de Creu Roja, ha pogut veure el funcionament d’una impressora 3D i els circuits de ColecTIC, ha acariciat el robot i mascota Pleo de la Fundació Redós o ha saludat a en Pepper, un robot humanoide que fan servir a la Fundació Ave Maria, que respon al tacte, a la veu i amb el que també s’hi podia interaccionar a través de la seva pantalla.

Pepper i Showroom d’apps socials de l’espai m4Social

Xerrades d’innovació tecnològica

En el programa de conferències especialitzades, al qual hi ha assistit prop de 150 persones, s’han pogut explicar alguns dels projectes en els que m4social hi participa, com el projecte de sensorització d’habitatges socials. Borja Ramon de la Fundació privada Hàbitat 3 i Antoni Aroles, Product Manager de Cellnex Telecom, van explicar com l’ús de sensors i de l’Internet de les Coses poden millorar l’eficiència energètica dels habitatges.

Xerrada sobre intel·ligènica artificial a càrrec de Lluis Torrens

Lluís Torrens, Director de Planificació i Innovació de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, ens va parlar d’Intel·ligència Artificial en la millora de l’assistència a les persones, reflexionant sobre la gran oportunitat que suposa l’ús d’aquesta tecnologia tant per a les administracions com pel Tercer Sector.

Ricard Faura, Cap de Servei d’Inclusió i Capacitació Digital, acompanyat de Ricard Benítez, Tècnic de projectes d’innovació social digital a la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya ens va parlar del programa CatLabs, un projecte que promou l’articulació d’una xarxa catalana d’innovació social, digital i col·laborativa.

Xavier Peralta i Oscar Bermejo de Soft Machine ens van parlar de l’app de la Reforma Horària i la Fundació ideograma ens va presentar el projecte DiesInternacionals.cat, una iniciativa que ofereix informació sobre les commemoracions que se celebren a escala mundial, al servei d’organitzacions socials, mitjans de comunicació i de la societat catalana.

En aquest enllaç podreu trobar totes les presentacions i articles publicats sobre el Congrés. En breu hi trobareu els vídeos de l’espai, de debat i d’entrevistes.

Debat ‘Reptes digitals per a unes entitats socials innovadores’

Per altra banda, va tenir lloc el gran debat ‘Reptes digitals per a unes entitats socials innovadores‘, en el que hi va participar el Digital Transformation Projects & DLab Director at Mobile World Capital Barcelona Jordi Arrufí, la directora d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa Anna Majó i el membre de la Junta Executiva de la Federació Salut Mental Catalunya Xavier Trabado, moderat pel president del COCARMI Antoni Guillén.

Es va parlar del llarg camí que queda per recórrer en estratègia digital, tant a nivell de país, com a nivell de sistema social i sanitari, i com a nivell d’àmbit d’actuació (salut mental, etc..). I per altra banda, es va mostrar que el 5G, l’Internet de les Coses o el Big Data, són tecnologies que es poden aplicar a l’àmbit social i es va dir que el veritable repte era com la tecnologia podia donar solucions a la societat, remarcant que els Governs han de fer de facilitadors i que, el Tercer Sector és qui millor pot explicar quines són les necessitats reals de la societat i per tant, té molt a dir en el seu desenvolupament.

Entre les intervencions, Xavier Gispert Head of Corporate Communications de Cellnex Telecom va animar a que empreses i Tercer Sector treballin més junts per desenvolupar projectes com els de sensorització d’habitatges socials que ells desenvolupen juntament amb la Taula del Tercer Sector.

 ‘Reptes digitals per a unes entitats socials innovadores’ amb Jordi Arrufí, Xavier Trabado i Anna Majó, moderat per Antoni Guillén

 

A l’enllaç dedicat a l’Espai m4Social del VIè Congrés del Tercer Sector Social, hi podreu trobar les notícies, imatges, i les presentacions dels ponents del debat. Durant les properes setmanes, publicarem vídeos i entrevistes.