m4Social dona veu a projectes socials que milloren l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat al MWC

3 març 2022

Temps de lectura 3 minuts

Des de m4Social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, hem participat avui en les activitats del programa oficial del Mobile World Congress 2022 per donar a conèixer projectes socials innovadors a l’estand de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. “Les eines TIC ens poden apropar, però també ens poden allunyar en forma d’una bretxa digital que està deixant desconnectada una part de la ciutadania i s’ha convertit en un factor més de desigualtat que multiplica el risc d’exclusió social. Un 32% de les llars catalanes pateixen la bretxa digital. No podem permetre que aquest fenomen continuï creixent” ha apuntat Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector. 

Les iniciatives que s’han compartit estan adreçades a millorar la qualitat de vida de les persones que tenen més dificultats:

BCN Inclusive Coding. És un projecte social que promou la formació digital de persones en situació de vulnerabilitat per facilitar la seva inserció al mercat de treball. Vol incorporar 10.000 professionals digitals en els pròxims 10 anys per reduir la bretxa de talent digital. També busca crear noves oportunitats professionals en segments de la població en situació de risc i trobar empreses que vulguin donar oportunitats a persones amb talent digital. El projecte està impulsat per diversos agents socioeconòmics com el mateix Mobile World Capital Barcelona, Creu Roja Catalunya, Fundación Esplai, Factoria F5, MigraCode Barcelona i Open Cultural Center.

‘Al teu costat’. És una aplicació mòbil impulsada des de la ciutadania del municipi de Rubí per crear un punt digital de trobada entre les entitats socials que acompanyen i ofereixen suports a persones amb discapacitat i els seus familiars. L’Ajuntament de Rubí i les entitats socials locals han treballat per fer realitat una app que vol informar d’aquelles activitats organitzades pels diferents agents socials i adreçades a les persones amb discapacitat, així com generar un espai de xarxa, consulta i interacció.

CoActuem per la salut mental. És un projecte de recerca que pretén millorar les xarxes de suport social en salut mental convertint les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars en protagonistes de la investigació i la recerca. La iniciativa vol recollir les seves experiències per convertir-los en coinvestigadors per comprendre i millorar les xarxes de suport social com a facilitadores dels processos de recuperació, incidint en la prevenció, la cura i autocura i la qualitat de vida. Està impulsat pel grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona, la Federació Salut Mental Catalunya i l’arquitecta social Itziar González Virós. 

ARI II. És el nou model de robot social ARI per a la cura de les persones grans. Aquest assistent robòtic intel·ligent facilita l’atenció a les persones grans, ajudant-les a recordar la pauta adient de medicació o la data d’una visita mèdica. La nova versió és capaç de desplaçar-se per tota la casa, amb una autonomia d’aproximadament vuit hores i incorpora una major capacitat d’interacció amb l’usuari. L’objectiu de l’Ajuntament de Barcelona i la Mobile World Capital, juntament amb el Grup Saltó, és que entre 2022 i 2024 el robot es testi en un centenar de llars de persones grans més.

MindfulPlay. És un programa educatiu que promou l’ús dels videojocs i la realitat virtual per millorar el benestar emocional de les persones. Aquests es converteixen en eines per acostar activitats com el mindfulness, l’art o la cuina, que ajuden a les persones a focalitzar-se en el moment present, a famílies en situació de vulnerabilitat per ajudar-les a desconnectar de preocupacions i desenvolupar la seva intel·ligència emocional. Es tracta d’un projecte educatiu desenvolupat de forma col·laborativa entre la Fundació Educativa Terrassa, AD’Iniciatives Socials i Delaguila.

A més dels projectes i apps socials, m4Social també s’ha organitzat la conferència ‘Promoción de la autonomía personal e inclusión social a través de la tecnología y la digitalización’ a càrrec d’Alfonso Lara-Montero, director executiu de l’European Social Network, la principal xarxa europea en l’àmbit dels serveis socials, que, entre d’altres, ha destacat que “no podem parlar de digitalització sense mencionar els reptes als quals ens enfrontem des del sector social: manca de formació i regulació; cost; privacitat, i seguretat”. L’esdeveniment s’ha pogut seguir per streaming i es pot recuperar al web de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.