m4social presenta una guia per desenvolupar webs, apps i continguts accessibles

27 octubre 2017

Temps de lectura 2 minuts

La Guia es va presentar en el marc de la jornada ‘m4Socialday: Accessibilitat digital. Les TIC per a tothom’ el passat 25 d’octubre.

La Guia consta de dues parts. Per una banda, un recull de bones pràctiques per a un disseny d’aplicacions mòbils i de pàgines web accessibles per a tothom, i recomanacions per elaborar continguts accessibles que es publicaran pròximament a m4social. I per l’altra, s’hi inclouen quatre casos d’èxit on s’han desenvolupat solucions accessibles i on la participació de l’administració pública i de les entitats socials han estat clau perquè les solucions fossin dissenyades d’acord amb les necessitats dels usuaris.

Els casos d’èxit són:

1.    Impressores accessibles en gran format: Projecte entre Hewlett-Packard (HP) i el Centre d’Educació Especial Pont del Dragó, on usuaris i alumnes amb diversitat funcional del CEE Pont del Dragó i d’Odisseny (un centre especial de treball de la Fundació Pere Mitjans) visiten periòdicament la seu d’HP a Sant Cugat del Vallès per avaluar el producte final, la impressora, que es troba a punt per a sortir al mercat, i estudiar propostes i conceptes de disseny de prototips futurs.

2.    Web Dia Mundial Accessibilitat: Un projecte d’AGILS Accessibilitat. Té com a partners el FC Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres. AGILS ha assessorat perquè el web creat per impulsar el dia mundial de l’accessibilitat universal compleixi els requisits necessaris per ser accessible.

3.    Programes de festes accessibles: Un projecte de Wheris. Consisteix en una “aplicació mòbil gratuïta per a l’usuari final”, per la qual pot rebre els continguts ordenats amb una sèrie d’índexs del document imprès i per on l’usuari pot navegar. L’objectiu és que la gent amb discapacitat visual, auditiva i de comprensió lectora tingui a través de l’app accés a una lectura organitzada del contingut imprès.

4.    Comunicació alternativa: Un projecte d’Irisbond. Facilitar un mitjà de comunicació digital a persones que tenen diferents discapacitats, com persones amb ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), amb tetraplegia, o amb paràlisi cerebral, entre d’altres. La solució es basa en la tecnologia d’eye-tracking, o seguiment del moviment ocular, que permet controlar de manera precisa un ordinador a través del moviment dels ulls. El dispositiu hardware d’irisbond es connecta a un port USB de l’ordinador. Aquest dispositiu incorpora un feix de llum infraroja, invisibles per l’ull humà que generen uns centeigs a la còrnea de l’usuari. La videocàmera, webcam, detecta i registra aquests centeigs, els identifica a través d’algorismes de computació. Finalment, la informació es processa a l’aplicació Irisbond que l’usuari instal·la al seu ordinador prèviament i s’integra a la resta d’aplicacions de l’ordinador. Avui dia ja són més de 700 persones que utilitzen l’aplicació a Espanya i a alguns països de Sud Amèrica com Xile o Argentina.

Et pots descarregar la Guia sobre accessibilitat digital de m4social seguint aquest enllaç.