Les entitats del Tercer Sector assisteixen al programa d’activitats de m4Social durant la celebració del Mobile World Congress 2018

2 març 2018

Temps de lectura 3 minuts

Ahir dijous 1 de març, desenes de representants de diverses entitats del Tercer Sector van poder assistir al programa d’activitats que m4Social, projecte impulsat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, va presentar a l’estand de la Fundació Mobile World Capital Barcelona en el marc del Mobile World Congress 2018.

L’acte, presentat pel coordinador del projecte m4Social Jordi Serratosa, es va obrir amb la benvinguda de la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Francina Alsina, que va agrair a la Fundació Mobile World Capital la cessió de l’espai, així com a la resta de socis impulsors com a peces clau per al desenvolupament del projecte m4Social: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Fundació Bancària Obra Social “la Caixa”. Durant la seva intervenció, va ressaltar que “només amb un enfocament clarament social del desenvolupament i l’aplicació de les tecnologies de la informació i de les comunicacions aconseguirem que realment aquesta revolució arribi a tots i cadascun dels nostres ciutadans i ciutadanes”.

També hi van assistir Adolf Díaz,  coordinador de m4Social dins la Junta directiva de la Taula del Tercer Sector, així com d’altres membres d’aquesta, representants del Consell Assessor de m4Social com Lluís Miret, Director de Desenvolupament del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) i d’altres personalitats amb qui la Presidenta va poder intercanviar opinions sobre la situació del Tercer Sector en l’àmbit de la innovació, com ara el director de Planificació i innovació de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona Lluís Torrents, el director general de Mobile World Capital Barcelona Carles Grau, la General Manager del GSMA Therese Jamaa i la directora del Departament de Col·laboracions amb Entitats Socials i Projectes Transversals de Fundació Bancària “la Caixa” Joana Prats.

El primer ponent va ser Antonio Eroles, Senior Product Manager de la companyia d’infraestructures de telecomunicacions Cellnex Telecom, que va explicar de primera mà el projecte de sensorització d’habitatges socials, impulsat conjuntament amb m4Social i diverses entitats de l’àmbit de l’habitatge social.

Seguidament, es va donar pas a l’explicació de quatre projectes realitzats per entitats socials en els quals s’ha utilitzat la tecnologia mòbil per millorar la qualitat de vida de les persones ateses o la gestió de la feina que les entitats realitzen.

Jordi Picas, director d’innovació de Suara Cooperativa ens va presentar l’app InfoBarris i l’app Young. L’app InfoBarris és una xarxa col·laborativa que proporciona informació i la ubicació de tots els establiments i equipaments d’interès pels professionals, creant una comunitat. Per altra banda l’app Young permet als joves indicar quins són els seus interessos per tal d’adequar l’oferta d’activitats de les entitats d’un barri en base a les necessitats reals del jovent, i millorar així la seva participació i implicació.

Eduardo Torras, President i cofundador de Sports2live, ens va parlar de la seva app realitzada en el marc del projecte esTICenllaçat del CTECNO i la Fundació Real Dreams, vinculada a un projecte de teràpia de reinserció a través de l’esport. A través d’aquesta app, les persones que tenen o han tingut problemes d’addiccions i/o problemes de salut mentals i els equips terapèutics comparteixen informació online alhora que fan seguiment de la teràpia.

Roser Vendrell, Terapeuta ocupacional de la Fundació Miquel Valls, ens va parlar de noves tecnologies i dispositius per millorar l’accessibilitat digital de les persones afectades d’ELA. Va presentar elements de hardware com el ratolí adaptat o tecnologia eye tracking (com Irisbond, present també al estand), programes com Grid 3 que permeten la comunicació cara a cara o Dwell Clicker 2, una app que permet utilitzar un ratolí o altres dispositius sense haver d’utilitzar botons o clicar.

Finalment, Jordi Molas, de l’Associació Sant Tomàs, ens va presentat una aplicació de voluntariat, que permet publicar noves demandes, donar-se d’alta, apuntar-se a ofertes i fer donatius entre altres funcionalitats.