Recursos TIC per al tercer sector social

21 octubre 2022

Temps de lectura 2 minuts

Busques una eina gratuïta per eliminar un objecte de la teva imatge? Vols programar reunions sense generar una desena d’emails? Necessites traduir documents de forma automàtica i conservant l’estructura? recursos3s.org és un espai que recull més de 350 eines tecnològiques que poden resultar útils a entitats del tercer sector social per trobar solucions en tota mena d’àmbits: des de la relació amb la base social, la gestió de l’entitat o la productivitat personal. Són recursos coneguts, provats i presents al nostre mercat que hi apareixen perquè poden tenir una aplicació útil per a entitats socials. També, inclou un llistat de proveïdors de serveis amb una vinculació amb el Tercer Sector i experiència provada en el desenvolupament o implantació de recursos TIC.  

La iniciativa va néixer de la mà de professionals de l’àmbit de les TIC i el tercer sector, com en Pedro Álvarez, amb l’objectiu de recollir en un entorn accessible les eines en què confiaven i utilitzaven. “En un sector on pot existir un desconeixement important sobre les solucions TIC disponibles, vam entendre que valia la pena implementar una web on recollir aquelles tecnologies, apps, eines i recursos que podien ser d’utilitat per a organitzacions sense ànim de lucre”, expliquen. Ho fan endreçant tota la informació en cinc grans temàtiques, que se subdivideixen en apartats on es llisten els recursos i es facilita la comparació entre ells.  

L’univers TIC, però, és gairebé infinit. Què fa que un recurs aparegui o no a la web recursos3s.org? Han de complir, almenys, amb un d’aquests tres criteris que, pels autors, fan que una eina sigui útil per la filosofia i les necessitats del Tercer Sector:

  • Recursos específics i d’ús exclusiu per al Tercer Sector o que pertanyen a un entorn no lucratiu. 
  • Fan servir codi obert en el seu desenvolupament, que sovint implica gratuïtat en les llicències i una filosofia concreta.
  • Gratuïts o freemium, és a dir, amb una opció gratuïta que té una funcionalitat prou interessant.
  • No són gratuïts, però tenen condicions específiques d’ús, de preu o de suport, entre d’altres, per a entitats del tercer sector.

Es permeten, però, algunes excepcions quan en algun àmbit o problemàtica concreta no hi ha una solució que compleixi amb els criteris o quan es tracta de solucions d’ús comú al Tercer Sector. 

Des del projecte, expliquen que el futur de la web el marcarà l’interès del mateix sector. Després d’aquest esforç inicial per crear un ‘menú’ de recursos i endreçar-los per posar-los al servei de les entitats socials, la idea és mantenir-lo i millorar-lo amb la col·laboració de professionals, entitats i proveïdors del tercer sector. Com? Els usuaris poden avaluar els recursos existents a la web donant-los una puntuació en forma de nombre d’estrelles, així com compartir la seva experiència d’ús en un comentari. A més, també poden aportar noves eines que coneguin i que creguin que han d’aparèixer a recursos3s.org perquè poden ser útils per a altres entitats: és tan fàcil com enviar les propostes a través del formulari que apareix a la pàgina. 

Tant si vols resoldre un problema concret, impulsar un canvi més transversal en la teva organització o trobar un proveïdor que et pugui assessorar, aquest nou espai, al servei del tercer sector, és en si mateix un recurs molt interessant per continuar avançant en la transformació digital de l’àmbit social.