Tecnologia immersiva per a l’atenció a les persones

14 març 2023

Temps de lectura 2 minuts

La Sala de Tecnologia Immersiva és un projecte liderat per Suara Cooperativa que introdueix la realitat immersiva en l’atenció a les persones, en especial entre els col·lectius en situació de vulnerabilitat. Aquesta és una de les iniciatives que vam donar a conèixer en la jornada sobre tecnologia amb impacte social que vam celebrar en el marc del Mobile World Congress 2023.

La sala es troba al Social Digital Lab de Suara a Barcelona i permet fer sessions de teràpia immersiva a través d’un sistema de projecció 360º des d’on treballar aspectes relacionats amb la cura i el benestar de les persones, tant professionals com usuàries. Aquesta tecnologia permet estimular la reminiscència (capacitat de recordar fets, experiències i llocs del passat) o fer exercicis de motricitat a través de la interacció amb eines de so i dibuix que estimulen la ment i posen el cos en moviment. De fet, les sessions aconsegueixen despertar emocions al reviure records, millorant l’estat anímic i l’autoestima de les persones participants que se senten escoltades i protagonistes i gaudeixen ballant, viatjant a la lluna o nedant dins de l’oceà.  A través d’un sistema de projecció 360 graus es transforma la sala en un espai immersiu des d’on treballar tota mena de trastorns, fòbies, molèsties, entre altres.

Actualment el projecte es troba en fase d’implementació. Al llarg dels últims mesos han fet proves pilot amb diferents col·lectius i han treballat per obrir el projecte al barri i col·laborar amb diferents entitats en el desenvolupament d’aquesta tecnologia pensant en les seves persones usuàries. Mitjançant aquests processos de co-creació, han dissenyat diferents itineraris pel benestar mitjançant la tecnologia immersiva. 

  • Sessions de mindfulness per a professionals del tercer sector per millorar el seu benestar i aprendre tècniques de relaxació.
  • Sessions d’estimulació cognitiva amb persones grans per millorar el seu benestar emocional, físic i cognitiu. 
  • Programa de rehabilitació i estimulació neuropsicològica per desenvolupar teràpies per a persones grans.
  • Sessions lliures creades ad hoc en funció de la teràpia requerida.

En definitiva, aquesta sala impulsada per Suara Cooperativa, que treballa per integrar la tecnologia a la vida de les persones, és una solució tecnològica que vol millorar el benestar i la salut mental i física de les persones a través de la realitat immersiva.

Descobreix la presentació
Mira el vídeo
Més informació