Tecnologia, transformació digital i ESS a La Febrerada

2 febrer 2024

Temps de lectura 2 minuts

Des de m4Social, el projecte d’innovació social de la Taula d’entitats del Tercer Sector de Catalunya, hem participat en La Febrerada, la segona trobada festiva de l’Economia Social i Solidària (ESS) de Barcelona, que s’ha celebrat a BLOC4BCN. El coordinador de m4Social, Gerard Sentís, ha estat una de les veus expertes de la taula rodona ‘Tecnologia, transformació digital i ESS’ en què s’ha generat una conversa entorn del potencial de la transformació digital com a revulsiu per a les diferents iniciatives de l’ESS i per avançar en la eficiència i consolidació de l’ESS. 

“M’agradaria qüestionar el concepte de transició digital. Vivim en un moment de canvi permanent i l’hem d’aprendre a gestionar. El principal repte és que ningú quedi enrere i aquesta és la màxima des que treballem des de m4Social per garantir els drets digitals i combatre l’escletxa digital”, ha apuntat Sentís, que ha compartit espai amb Mar Galtés, directora de desenvolupament corporatiu de TechBCN, i Jaume Oller, conseller de la Confederació de Cooperatives de Catalunya. Tots tres han coincidit que, quan es parla de tecnologia, cal assegurar-se que les eines estiguin al servei de les persones i que, des de l’economia social i solidària s’ha de treballar perquè la digitalització sigui democràtica, evitant que les poblacions en situació de vulnerabilitat quedin excloses.

D’altra banda, al llarg del matí, diferents entitats de l’ESS han explicat com afronten i treuen profit de la digitalització en aspectes com l’atenció, la gestió d’equips o la cura de les persones treballadores i han alertat de la importància de situar la ciberseguretat com a prioritat per evitar problemes i pèrdues de dades. A més, al darrer bloc, s’ha escoltat la veu d’iniciatives de l’ESS que són subministradores de serveis tecnològics i que han reconegut que falten més proveïdores i intercooperació perquè el sector avanci. 

La jornada ha continuat amb una visita a BLOC4BCN i una exposició dels serveis i el valor afegit que pot aportar aquest nou equipament a les empreses i entitats de l’ESS i s’ha tancat amb un vespre festiu amb ràdio en directe i concerts a Paral·lel 62 per mostrar l’ESS de la ciutat d’una manera desenfada.

La Febrerada