Tecnologies d’inclusió per a persones amb discapacitat visual

29 març 2023

Temps de lectura 2 minuts

En el marc del Mobile World Congress 2023, m4Social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula del Tercer Sector Social, va donar a conèixer iniciatives tecnològiques amb impacte social. Entre elles, es va presentar el Comunicador Tàctil ONCE una aplicació mòbil que, a partir d’una línia braille i un teclat, permet a les persones amb sordceguesa comunicar-se de manera còmoda i senzilla amb altres persones que no coneixen els sistemes alternatius de comunicació. Es tracta d’un exemple de tecnologia d’inclusió per a persones amb discapacitat visual impulsada pel Centre d’Investigació, Desenvolupament i Aplicació Tiflotècnica de l’ONCE (CIDAT), en col·laboració amb la Unitat Tècnica de Sordceguesa (UTS) de l’ONCE i la participació de persones usuàries. 

El procés comunicatiu és un dels principals problemes als quals s’han d’enfrontar les persones sordcegues en la seva vida diària. La seva comunicació presencial es veu molt limitada a causa de la impossibilitat de compartir informació amb altres persones, interlocutors que no coneixen els sistemes alternatius de comunicació utilitzats per elles. La capacitat que brinden els telèfons intel·ligents i les tauletes, dispositius que ens acompanyen on vulgui que anem, s’ha convertit en una estupenda aliada pel desenvolupament d’aquesta eina que vol contribuir a la plena inclusió de les persones amb discapacitat visual. 

L’app ja està disponible per a SIstema Operatiu IOS i Android 4,1 i utilitza l’smartphone o la tauleta com a canal pel procés comunicatiu que s’estableix entre les dues persones: cadascuna pot crear el missatge a transmetre amb un codi senzill d’acord amb les seves possibilitats i donant com a resultat un missatge reconeixible per a l’altre interlocutor. A més, el Comunicador Tàctil incorpora funcionalitats addicionals per als usuaris sordcecs, com la possibilitat de tenir missatges pregravats i missatges útils predeterminats que agilitzin la seva comunicació en situacions habituals del dia a dia. 

Més informació