Tendències en digitalització dels serveis socials a Europa

10 maig 2023

Temps de lectura 2 minuts

Com s’estan transformant els serveis socials a Europa gràcies a la tecnologia? En el marc del Mobile World Congress 2023 i gràcies a la col·laboració de la European Social Network, la principal xarxa europea en l’àmbit dels serveis socials, vam gaudir d’una conferència a càrrec d’Alfonso Lara Montero, director executiu de l’ESN, i vam conèixer dues experiències internacionals que ens van acostar a les tendències en digitalització dels serveis socials a Europa.

Lara Montero va moderar la sessió i va explicar com promouen la transformació digital des d’aquesta xarxa europea a través d’eines com els grups de treball, els webinars, l’European Social Services Conference o els European Social Services Awards. 

Montero va assegurar que el redisseny dels serveis socials ha demostrat ser essencial per a fer front als reptes actuals i futurs: les solucions digitals permeten arribar a un major nombre de persones amb necessitats diferents, garantir una millor gestió dels recursos i millorar l’experiència de les persones. Per Montero, però, la digitalització ha d’anar acompanyada de la millora de les competències dels treballadors socials, de la col·laboració amb altres agents i especialistes i d’un tipus de lideratge que fomenti l’aprenentatge i l’adaptació. 

D’altra banda, el director executiu de la ESN va compartir les principals àrees on estan posant el focus en matèria de transformació digital per promoure l’autonomia personal de l’usuari, la digitalització de la gestió de casos i l’ús de dades als serveis socials. Pots consultar la seva presentació aquí.

A continuació, Lara Montero va donar pas a dues experiències internacionals, de Dinamarca i Escòcia, que mostren que el repte d’interrelacionar tecnologia i cures també és europeu:

  • Thomas Lyhne, consultor del Social og Boligstyrelsen del Ministeri d’Assumptes Socials i Vivenda del govern de Dinamarca va presentar la plataforma AssistData com a exemple de l’ús de les dades per part de les autoritats daneses per a la gestió i subministrament de productes i recursos d’assistència per a persones amb discapacitat. Descobreix més sobre el projecte aquí.
  • Christopher Wroath, director de Transformació Digital de l’NHS Education for Scotland, va compartir la plataforma Turas Care Management. Es tracta d’una eina de gestió de cures desenvolupada com a resposta a la Covid-19 i que va permetre a totes les residències del país registrar en un únic portal informació sobre taxes d’infecció, demanda de serveis i proves realitzades al personal per millorar l’organització, la gestió dels brots i l’atenció a les persones. Descobreix més sobre el projecte aquí.

L’esdeveniment es va poder seguir per streaming i es pot recuperar al web de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.