Transforma digitalment la teva organització en 8 passos

5 gener 2018

Temps de lectura 4 minuts

No és el mateix digitalitzar-se que transformar-se digitalment. Ben sovint aquests dos conceptes es confonen però, tal com argumenta Marc Vidal, divulgador econòmic i consultor en transformació i estratègia digital, «digitalitzats ho estem tots». El que la transformació digital implica és quelcom més profund, un canvi estratègic que neix arran de la digitalització, però que va més enllà. En altres paraules, una cosa és fer servir eines digitals, i una altra molt diferent és treballar amb les dades que aquestes eines generen, transformar el model de negoci i la forma d’entrada d’ingressos.

Per aquesta raó, la transformació no consisteix tan sols a «anar sumant software i dispositius als processos» que emprèn la nostra organització. Tenir una estratègia és essencial, i, tal com destaca Marc Vidal al seu article sobre com començar una transformació digital, malgrat que el 70% de les empreses espanyoles són conscients de la necessitat d’una transformació digital, la majoria d’elles no té un pla per desenvolupar-la. En els últims anys ha emergit una nova branca en la consultoria del desenvolupament de negocis que es basa a guiar la transformació digital de les empreses. Aquí recomanem alguns dels capdavanters d’aquest camp i les seves estratègies.

 

Transforma digitalment la teva organització en 8 passos

John Kotter, ex-professor de Hardvard i guru de la gestió del canvi, divideix el procés de transformació digital de tota empresa en vuit etapes. Aquestes vuit etapes són en els quals es basa tota la seva teoria del canvi, sobre la qual ha construït la consultoria Kotter International

 1. Primer s’ha de transmetre urgència pel canvi a tota l’empresa. Kotter menciona que el 75% dels mànagers d’una empresa han d’estar convençuts que el canvi és necessari perquè aquest funcioni.
 2. Establir un bon sistema organitzatiu i de treball en equip, creant un equip de líders del canvi,
 3. Crear una visió sobre com ha de canviar l’empresa
 4. Comunicar-la.
 5. Reduir obstacles i facilitar el canvi, motivant a tots els treballadors a actuar d’acord amb aquesta visió.
 6. Comunicar tots els èxits i petites victòries. Kotter argumenta que, ja que el canvi real és llarg i difícil, és important motivar els treballadors amb cada nou avanç que es faci. Això sí, sense declarar victòria abans d’hora, ja que…
 7. S’ha de dedicar esforç perquè que cada millora es consolidi, i finalment,
 8. S’han d’institucionalitzar aquests nous canvis: els canvis són «susceptibles a regressió i degradació» fins que no s’han arrelat a l’estructura i cultura de l’empresa. Per aconseguir això, s’han de comunicar les millores i assegurar-se que els alts càrrecs de l’organització persones compromeses amb aquest canvi.

 

Les quatre àrees en què s’ha d’enfocar el canvi

Al web de Progress, una empresa que es dedica a la transformació d’organitzacions, un article especifica les quatre àrees en les quals t’has de concentrar per transformar digitalment el teu negoci.

 • Les aplicacions (software) que fas servir en el teu negoci: és necessari actualitzar-les i canviar-les a l’inici del procés, encara que les actuals semblin adequades a les teves necessitats. Fer aquest canvi en la primera fase de la transformació garanteix que el teu negoci s’adapti als canvis que vagin apareixent.
 • L’estratègia mòbil: no es tracta només de fer la teva web responsiva o de crear una app (tot i que ambdues coses són importats), sinó que s’ha d’investigar com els usuaris fan servir els teus serveis a través del mòbil, i considerar com el seu ús impacta al teu camp de negoci específicament.
 • L’experiència de l’usuari: els usuaris cada cop esperen més de les seves experiències digitals, i tu has de ser capaç d’anticipar-t’hi, facilitant l’accés a informació, a continguts, i el pas de cerca a compra, a més de proporcionar suport al client a través de les xarxes socials.
 • La connectivitat i la integració: la connexió entre totes les peces del teu sistema és clau per reduir tasques, evitar la repetició de processos i, en general, crear un sistema integrat tant pels usuaris com pels treballadors.

 

Com decidir quina estratègia de transformació aplicar

El vicepresident de Solita, una consultoria de negocis i serveis digitals, Lassi Kurkijävi, comença el seu article confirmant que no hi ha una única via o manera de transformar el teu negoci digitalment, que cada negoci funciona de manera diferent i que tota estratègia pot tenir els seus pros i contres. Per això, abans de considerar quin enfocament serà més adequat per dur a terme el canvi, Kurkijävi considera essencial analitzar les tres variables principals de tota empresa: la seva cultura, és a dir, la predisposició de l’equip per desfer-se de les estructures existents i substituir-les per unes de noves; les habilitats, en el sentit pràctic, dels seus treballadors; i el model de negoci que segueix la organització.

Segons el que es descobreixi en aquesta anàlisi prèvia, s’ha d’escollir un dels tres grans tipus de procés de transformació: alterant el model propi de l’empresa; creant un departament (un «laboratori d’innovació», per exemple) específic amb el fi de dissenyar, promocionar i engegar el canvi; o contractant empreses externes innovadores quan es necessitin habilitats digitals noves. Cada un d’aquests sistemes té els seus avantatges i els seus inconvenients, l’important és saber escollir el camí que ha de recórrer la teva empresa per arribar a la transformació digital total.


Fonts:

The Shift to Digital – How to Transform Your Organization. https://www.linkedin.com/pulse/shift-digital-how-transform-your-organization-lassi-kurkij%C3%A4rvi/

Kotter’s 8 Steps to (Digitally) Transforming Your Organization. http://cartina.se/insights/kotters-8-steps-digitally-transforming-organization/

Top 4 Initiatives to Digitally Transform Your Business. https://www.progress.com/blogs/top-4-initiatives-to-digitally-transform-your-business

Diferenciar entre digitalizarse y transformarse digitalmente. El caso del ‘Mall-Data’. https://www.marcvidal.net/blog/diferenciar-entre-digitalizarse-y-transformarse-digitalmente-el-caso-del-mall-data

La clave para empezar la Transformación Digital de tu empresa. Hacerlo ‘despasito’. https://www.marcvidal.net/blog/2017/6/28/empezar-bien-la-transformacin-digital-con-un-workshop-pasito-a-pasito-suave-suavecito

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /srv/www/m4social/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined a xmlsitemap_node_create_link() (línia 194 de /srv/www/m4social/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).