29-F: IA i drets socials al MWC 24

22 febrer 2024

Temps de lectura 3 minuts

Un any més, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a través del projecte m4Social i, en col·laboració amb la European Social Network (ESN) i Mobile World Capital Barcelona, organitza una nova jornada al Mobile World Congress sota el títol ‘Intel·ligència artificial i drets socials’, que se celebrarà el 29 de febrer entre les 12 i les 14h a l’Estand de Mobile World Capital Barcelona (Hall 6 – Mobile World Capital, Stand 6B31).

Aquest cop, es posarà el focus en els riscos i oportunitats que presenta la intel·ligència artificial en relació amb la garantia dels drets socials. m4Social i KSNET presentaran un informe que identifica els beneficis i perills de l’ús de la IA en les Administracions Públiques de Catalunya que ja apliquen aquesta tecnologia en l’àmbit social a través de sistemes com: la transcripció d’informes d’emergència social, el motor de regles de prestacions socials, l’identificador de necessitats en intervenció social, el recomanador de prestacions socials o el servei d’automatització dels informes de pobresa energètica.

A banda de la presentació del document, hi haurà dues taules rodones en què es compartiran projectes d’entitats socials en què la IA millora tant la qualitat de vida de persones en situació de vulnerabilitat com la gestió interna de les organitzacions, i es promourà un debat amb representants de l’Administració Pública per conèixer com gestionen aquest nou paradigma.

L’acte està obert només a les federacions de la Taula del Tercer Sector que, prèviament, hagin sol·licitat l’acreditació corresponent.

Programa: 

12:00h Benvinguda

– Sra. Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
– Sr. Alfonso Lara Montero, director de la European Social Network.
– Sr. Francesc Fajula, CEO de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.
– Il·lma. Sra. Maria Eugènia Gay, segona tinenta d’alcaldia i àrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona.
– Hble. Sr. Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

12.20h Presentació de l’informe de la Taula del Tercer Sector i KSNET ‘Radar d’algoritmes d’IA i processos automatitzats per a l’accés als drets socials de la ciutadania de Catalunya’, a càrrec del Sr. Romén Adan, politòleg i coautor de l’estudi (KSNET).

12:30h Presentació de l’informe ‘Hacia un uso responsable de los algoritmos: métodos y herramientas para su auditoría y evaluación’ (Observatorio MWCapital), a càrrec del Dr. Juan Ignacio Criado Grande, professor titular de la Universidad Autónoma de Madrid i Director del Lab ITGesPub Innovación, Tecnología y Gestión Pública.

12.45h – 13:30h Els reptes de l’ús de la IA a l’Administració Pública

– Sra. Rosa Maria Fumàs, responsable del Pla de Transformació Digital dels Serveis Socials Bàsics, Generalitat de Catalunya.
– Sra. Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social, Ajuntament de Barcelona.
– Sr. Jose Luis Prieto Rivera, director gerent Agencia de Servicios Sociales y Dependencia, Junta de Andalucía.
– Sr. Juan Ignacio Criado Grande, professor titular de la Universidad Autónoma de Madrid i Director del Lab ITGesPub Innovación, Tecnología y Gestión Pública.

Modera: Sr. Alfonso Lara Montero, director de la European Social Network.

13:30 – 14:15h Intel·ligència artificial per a una millor acció social 

– Sra. Pilar Rodríguez, adjunta a gerència i directora de la Unitat Operativa Sociosanitària de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), entitat membre de la Federació Catalana de Drogodependències.
– Sr. Jesús Hernández, director AccesibilidadEU i director Accesibilidad e Innovación de la Fundación ONCE.
– Sra. Dúnia Roselló, directora de Comunicació i Màrqueting de Suara Cooperativa.
– Sr. José Antonio Ondiviela Garcia, dir. Industry Government – Cities – Western Europe – Microsoft; dir. WW Observatory for Attractive Cities for talent.
– Sr. Cesar Buenadicha, cap de la Unitat de Discovery de BID Lab.

Modera: Sr. Gerard Sentís, responsable del projecte m4social de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

14:15h Tancament

L’acte es podrà seguir per streaming a través de la web del MWC Barcelona i de les xarxes de @m4Social i @MWCapital.

29-F: IA i drets socials al MWC 24