4 experiències d’acompanyament en transformació digital

1 agost 2022

Temps de lectura 3 minuts

Un any més, des de m4Social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, hem engegat una nova edició del projecte Plans de Transformació Digital en què professionals del sector tecnològic desenvolupen un assessorament pro-bono per a organitzacions sense ànim de lucre per ajudar-les a avançar i adoptar la innovació tecnològica des d’un punt de vista estratègic.

En les dues experiències anteriors s’han acompanyat 13 entitats socials, amb 200 hores d’assessorament per part de professionals TIC i amb una valoració molt positiva per part de les organitzacions i les persones voluntàries que han participat en la iniciativa. En aquest article, recollim les experiències de quatre entitats que han rebut acompanyament per abordar el seu procés de transformació digital.

Trini Molist Solvas. Tècnica d’implementació del Pla Estratègic (Associació Tapís / Treballs i Serveis Tapís Empresa d’inserció).
“Des de l’Associació Tapís ja feia algun temps que estàvem treballant en la transformació digital de l’entitat i ens havíem adonat que necessitàvem aquestes noves eines per fer millor la nostra feina”.

“Formar part del programa ens ha facilitat eines que no coneixíem i ens ha permès comptar amb una persona voluntària professional que ens ha acompanyat i orientat en com avançar en el procés de transformació digital de l’entitat. Per tot això, recomanaríem formar part del projecte, perquè la facilitat de les eines que aporta són molt grans”.

 


Laura Pellisé. Coordinadora Àrea Participació, Voluntariat i Gènere (Federació Salut Mental Catalunya).
“El projecte facilita els recursos per fer possible aquesta transformació digital i posa al servei de l’acció social els avantatges de les noves tecnologies. Els professionals de les TIC ens poden aportar coneixements i experiències en àrees que, pels recursos amb què compta el sector, no estan al nostre abast i fa que siguem un sector poc digitalitzat”.

“La decisió de treballar en un pla de transformació digital va sorgir arran de la pandèmia i de la necessitat de continuar treballant des de la distància. Al mateix temps, ens va permetre veure els avantatges que ens poden donar les noves tecnologies a l’hora de repensar i crear nous projectes”.

“Plans de Transformació Digital ens ha ajudat a trobar una solució global aterrada i pràctica que dona resposta a les nostres necessitats actuals, però és prou àmplia per a encabir noves línies de treball i repensar i crear nous projectes i serveis aprofitant l’ús de les tecnologies. També, ens va permetre crear un equip de treball per liderar el pla de transformació digital assessorat per un expert, així com prioritzar unes línies d’acció amb una visió molt pràctica per passar a l’acció implementant l’ús de les noves tecnologies. A més, ens ha servit per a esdevenir prescriptors i acompanyar la transformació digital de les nostres entitats federades”.

 


Neus Calleja.
Gerent de la Fundació Privada Integramenet. 
“Just abans de la pandèmia ja ens van assignar tres persones voluntàries que vam dividir en diverses col·laboracions. Dues d’elles ens van donar suport per analitzar totes aquelles dades importants que nosaltres anàvem recollint en temps de pandèmia, especialment durant el confinament: problemes d’habitatge, d’alimentació… problemes que no eren habituals. I el tercer voluntari ens va ajudar en temes de gràfics de tota la base de dades que anàvem recollint. A més, ens va confeccionar un programa que ens permet continuar treballant amb aquesta base de dades amb posterioritat”.

 


Rosaura Serentill.
Directora de la Fundació Banc de Recursos.
“Creiem que ha estat tot un encert formar part d’aquest procés de transformació digital que ens oferia m4social, i sobretot amb la col·laboració d’Enginyers Voluntaris. Encoratgem a les entitats que vulguin transformar-se i inserir eines digitals en les seves activitats diàries perquè realment val la pena. I no només ens hem quedat aquí, hem anat més enllà. Ens ha servit per revisar processos, models actuals de l’entitat… ara que ja fem 25 anys. Calia una renovació per ser més òptims, més àgils amb la gestió i optimitzar recursos que tenim per continuar donant un servei útil a totes les entitats que atenem i als col·lectius que formen part de les entitats”.

“Hem complert els objectius que ens havíem marcat amb aquest pla de transformació digital: millorar els processos interns, optimitzar, millorar les competències de tot l’equip que forma part de Banc de Recursos, etc. i el resultat ha estat molt positiu. Iniciatives com aquesta són la raó de ser d’entitats com la Taula del Tercer Sector i m4Social, que ens ajuden i acompanyen perquè la nostra feina sigui útil per a tothom i professional”.

 


Si vols que la teva entitat rebi acompanyament per abordar la Transformació Digital, omple el formulari que trobaràs a continuació. Al setembre valorarem les diferents propostes i farem la selecció dels projectes que rebran assessorament per adoptar la innovació tecnològica des d’un punt de vista estratègic.