5 tendències tecnològiques que marcaran el 2023

11 gener 2023

Temps de lectura 3 minuts

La tecnologia avança a un ritme imparable, és imprevisible i està en constant evolució, però podem identificar quines seran les àrees on s’espera que hi hagi un gran avenç durant l’any que acabem d’estrenar. Aquest 2023, les entitats socials necessitarem aprofundir en una sèrie de conceptes i eines tecnològiques si volem que la tecnologia i l’acció social funcionin com a aliades per a la millora de l’atenció a les persones i el seu benestar. Per això, des de m4Social us compartim sis tendències que no podem perdre de vista per accelerar la transformació digital de l’atenció a les persones i contribuir a l’empoderament de la ciutadania i de les entitats socials.

Intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic
Segur que en alguna de les sobretaules de Nadal us heu entretingut creant una imatge amb DALL·E o fent-li desenes de preguntes al xat ChatGPT. La intel·ligència artificial acabarà fent coses que no ens podem imaginar i tindrà un paper cada vegada més gran en la nostra vida quotidiana. Avui en dia s’aplica ja en molts sectors: sanitat, finances, indústria i també en l’administració pública, que té entre els seus objectius utilitzar la IA per passar d’una gestió reactiva a una proactiva.
La IA es basa en el processament de dades i l’aprenentatge automàtic i moltes organitzacions se’n podran beneficiar per l’automatització de tasques, la millora de l’atenció o la presa de decisions.

L’Internet de les coses
S’espera que l’Internet de les coses (IoT) continuï expandint-se en el pròxim any, amb una major connectivitat entre dispositius i sistemes. De fet, l’IoT fa referència a una creixent xarxa de dispositius capaços de comunicar-se entre ells i intercanviar dades. La tendència per aquest 2023 és que hi haurà cada vegada més dispositius connectats i més organitzacions que usin la tecnologia IoT per millorar les seves accions, així com l’experiència de l’usuari. Tot estarà connectat i això podria portar a una major eficiència i automatització en una àmplia varietat de sectors.

Realitat virtual i augmentada
En els darrers anys hem vist com la realitat virtual (RV) i la realitat augmentada (RA) s’han fet servir per tractar aspectes relacionats amb la salut mental, en programes de rehabilitació de maltractadors o en projectes educatius que milloren el benestar emocional de les famílies en situació de vulnerabilitat.  L’ús de la RV i la RA és cada cop més habitual, també des de les entitats, que l’han incorporat en accions de sensibilització, formació o captació de fons.
Durant el 2023 es preveu que aquestes tecnologies tinguin un gran impacte i s’utilitzin en una varietat encara més àmplia d’aplicacions.

Ciberseguretat
La ciberseguretat continuarà sent una de les preocupacions més importants de l’any vinent, amb l’augment dels atacs cibernètics i la necessitat de protegir informació i sistemes. A mesura que més organitzacions recullen i emmagatzemen dades, pren més importància la necessitat d’implementar eines eficaces per protegir-se i millorar la ciberseguretat i la transparència. L’any 2019, segons l’Observatori de Delictes Informàtics el nombre de delictes produïts va ser de 218.302, un 97% superior l’any 2018. En l’Estudi sobre l’Estat de la Digitalització del Tercer Sector vam voler conèixer si les entitats alguna vegada havien tingut alguna incidència relacionada amb la seguretat informàtica. Un 29% van respondre que sí, però sense conseqüències importants, mentre que un 6% s’havien trobat amb problemes greus derivats d’aquests atacs informàtics. Tot i això, un 65% mai ha patit una situació de risc, però la gran majoria (78%) no té un pressupost assignat a ciberseguretat.

Blockchain
Habitualment, es coneix al blockchain com a la tecnologia que hi ha darrere de les criptomonedes, però va molt més enllà. Més interessant que la tecnologia en si, són les possibilitats que ofereix. El seu principal valor és la seva capacitat per garantir la transparència, la seguretat, la immutabilitat i la traçabilitat de les dades i les transaccions. És resistent al frau i a la manipulació i pot aportar molts beneficis a escala econòmica, social i mediambiental. Ara, com apunten a Metadata, ja s’està utilitzant en l’administració pública per a la gestió o l’automatització de tràmits i documents i durant el 2023 és possible que comenci a introduir-se de forma imparable en moltes altres àrees.

La tecnologia, però, està en constant evolució així que és molt probable que 2023 porti també novetats en relació amb molts altres àmbits com el metavers, el treball al núvol, l’ús de la dada, els digital twins o les plataformes digitals. Des de m4Social continuarem atentes a tots els avenços que es produeixin per liderar la transformació digital de les entitats del tercer sector i incidir en la generació d’un ecosistema d’innovació digital en l’àmbit social.

Fonts:
The Top 5 Digital Transformation Trends For 2023
Cinc tendències tecnològiques que revolucionaran el 2023
10 Digital Marketing & Fundraising Trends to Prioritize in 2023